Enjoy! Academy

Voor mentoren met een missie

Enjoy! Academy

We gaan beginnen!

Iedereen die met kinderen werkt, of het nou als juf is, als voetbaltrainer of als vrijwilliger in welke hoedanigheid dan ook, is een mentor. De belangrijkste rol die je als volwassene hebt. Als mentor ben je verantwoordelijk voor de veiligheid van de kinderen. Veiligheid om precies te zijn wie ze al waren. Veiligheid om niet te hoeven schikken naar een systeem, maar te durven vertrouwen op hun eigen weg. Op hun eigen manier. Om ze dat te kunnen geven is het van onnoemelijk belang dat je inzicht hebt in je eigen manieren, patronen, handelen, overtuigingen en gedrag. Je bewust worden van je denkbeelden, je cultuur en je opvattingen, helpt je om echte verbinding te maken met kinderen en al hun elementen. Je gaat makkelijker van ze houden. Jij leert van hen. Zij van jou. Je leert dat het gedrag van een kind niet over jou gaat. Het gaat over dat zij iets nodig hebben ván jou, hun mentor. En dat lukt zoveel beter als je snapt hoe je zelf in elkaar zit. Zo word jij de mentor die een kind zich altijd zal herinneren. Als de mentor die hem écht zag. 

In verschillende modules leer je:

De rol van je leven en wat jij kunt leren van kinderen.

De belangrijkste rol wat mij betreft is de rol die wij vervullen. Of je nou juf, meester, mentor, trainer, leerkracht, docent, vrijwilliger, groepshulp, barvrouw op de voetbalclub of iemands buur bent, in alle gevallen dat je met kinderen te maken hebt, ben je een rolmodel. En wanneer je dat heel bewust bent, kun je ook de mentor van een kind worden. Wat ben je dan als je mentor bent? Wie ben je dan als je mentor bent? En wat kun je wel niet betekenen als je mentor bent?
Waarden. Waarom alles makkelijker wordt als je die van jezelf weet. En die van een ander kent.

Wanneer je leert welke waarden er voor jou de essentie zijn, kun je makkelijker keuzes maken en goed weten waar je energie aan wil geven. Je leert ook om helder te communiceren. Je weet immers heel goed waar je het voor doet. Ook in relaties helpt je je bewust zijn van jouw waarden én die van de ander. Respect, acceptatie en begrip komen als vanzelf. Fijn voor kinderen en voor volwassenen.
Emoties; Wat zijn dat? En wat moet je ermee?

Wij leren vaak dat het doel is om je vooral blij, gelukkig, tevreden, geïnspireerd en gemotiveerd te voelen. We leren dat het belangrijk is om aan anderen te laten zien hoe goed het met je gaat. Je hebt misschien wel geleerd dat je pas dan gezien wordt. Maar het is onmogelijk om 24/7 in een blije, vrolijke, gemotiveerde en halleluja stemming te zijn. Dat kan gewoonweg niet. Dus? Gaan we leren over emoties. Wat zijn het? Hoe herkennen we ze? En hoe dealen we met ze. En met die van kinderen.

Overtuigd? Door wie? En is het wel echt zo?

Als kind BEN  je. Dat is zo omdat je identiteit nog niet ontwikkeld is. Als kind reageer je op de prikkels van buitenaf. De malle geluidjes (ja, die maken we allemaal:)), de mimiek van anderen, een rammelaar, de temperatuur, donker, licht. Als kind reageer je met een emotie. Je huilt, gilt, lacht en beweegt. Deze onbevangen en ongeremde reacties worden meestal vanaf anderhalf jaar afgeleerd.

Vanaf anderhalf jaar worden er afspraken gemaakt en zijn er regels. Zoals stil zijn als mama aan de telefoon is. Honger? Even wachten met eten tot 19.00.  Niet moe? Jammer, bedtijd is om 20.00. Nog moe? Jammer, tijd om op te staan. Aan tafel moet je stil zitten. Trouwens, in de klas ook. Je hebt zin om te knuffelen? Niet nu. We staan in een winkel. 

Elk gezin heeft eigen regels, eigen afspraken, eigen normen en waarden en een eigen cultuur. Zo wordt jouw identiteit stukje bij beetje gevormd. Daar komen ook je overtuigingen over jezelf vandaan. We gaan kijken welke je hebt en of ze je nog dienen of niet. 

Wat hebben cultuur & gedrag met elkaar te maken?

In deze module gaan we leren over verschillende culturen. Cultuur in een samenleving, cultuur in de buurt, cultuur op school, de sportclub en cultuur in een familie en gezin. In al die groepen worden er afspraken gemaakt. Er gelden bepaalde regels. Geschreven en ongeschreven. Er zijn specifieke normen en waarden, tradities en gewoontes. Welke invloed hebben de culturen op gedrag en waarom is het goed om je dat te realiseren?

Opvoeden. Wie beslist wat goed is?

Zoveel meningen, zoveel manieren, zoveel stijlen en zoveel (voor)oordelen over opvoeding. We gaan dieper in op het fenomeen opvoeden en welke rol er voor wie is weggelegd in de opvoeding van een kind.

Voor wie is deze training? 

Voor grote mensen die met kinderen werken. Van leerkracht tot begeleider, van coach tot docent en van vrijwilliger tot nanny.

Wat heb je geleerd aan het eind van de training?

Je hebt geleerd over jezelf en je hebt verschillende handvatten gekregen die je helpen om gemakkelijker te verbinden met kinderen. Ook met de kinderen waarbij verbinden minder vanzelfsprekend is.

Aantal deelnemers: In overleg 

Locatie: Enjoy! Academy | Noorddammerlaan 22 | Amstelveen of op locatie naar wens.

Certificaat: Na de laatste module van de training ontvang je een certificaat van voltooiing. Je bent nu een Mentor on a Mission

Kosten: in overleg

Programma op maat kan ook in overleg. 

Mailen kan naar
academy@enjoy-amstelveen.nl voor meer informatie en een vrijblijvend gesprek. Of bellen om een afspraak te maken met 06-44 2424 84

Trainingsdata

De trainingen zijn op maandagavond van 19:30 tot 21:30

Zodra deze trainingsavonden bekend zijn zullen wij de data hier vermelden.

Inschrijven voor de Enjoy! Academy